søndag den 21. august 2011

Månedens dyr august 2011

Der findes mange sære dyr i naturen. Mange af dem lever en skjult tilværelse, og vi bemærker dem kun ved tilfældigheder. Som et nyt tema vil jeg hver måned finde et dyr, man kan træffe i naturen i Favrskov og sætte fokus på dets levevis. Jeg modtager gerne billeder af dyr som I synes fortjener en særlig plads, enten fordi de er mærkelige, nyttige eller flotte. Eneste kriterie er, at dyret skal findes i Favrskov.

Denne måned har jeg valgt dueurtsværmeren (Deilephile elpenor), eller nærmere bestemt larven af Dueurtsværmer.


Dueurtsværmer, Østervoer den 17-08-11

Dueurtsværmeren høre til familien af aftensværmere. Det voksne dyr er en afsindig flot og meget stor aftensværmer (62-76mm). Den er ret almindelig i hele landet, men ses sjældent, da den er nataktiv.
Larven er en spøjs krabat. Det er en meget stor larve med fire store sorte pletter på hovedet, der angiveligt skal skræmme rovdyr væk. Den udklækkes, som navnet antyder, på dueurt, men gederams og springbalsamin bliver også anvendt. Denne larve er set på netop springbalsamin. Larven er fuldt udvokset i august/september og forpupper sig derefter i jorden, hvor den overvintrer. Puppen klækkes så sidst i maj, og den voksne sværmer har så flyvetid i juni og juli.

Det er virkeligt et besynderligt dyr.

Se billeder af den voksne dueurtsværmer her  
Springbalsamin (Impatiens noli-tangere), en smuk plante med de letgenkendelig gule blomster. Ret almindelig og forkommer i hobetal i området omkring Voer mølle. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar