søndag den 21. august 2011

Havørn i Skjød

Den 20. august modtog jeg nedenstående billede fra Søren Westermann (Næstformand i DN Favrskov).
Det drejer sig om en havørn, som trak over Skjød lørdag den 20-08-11.
Søren opdagede fuglen fra Sølvstenvej. Ørnen gik ned på en kløvermark, men fortsatte lidt efter mod Granslev altså nord-vest.
Det lykkedes heldigvis Søren at tage det her super-billede af fuglen.


Havørn, Skjød, 20-08-11. Copyright Søren Westermann

Lidt om fuglen

Det drejer sig om en yngre fugl. Den spættede underside og de sorte kanter på halen vidner om, at fuglen er i sin 2. dragt.
Spørgsmålet er så, om fuglen er fra foråret 2010 eller foråret 2009. Min egen umiddelbare indskydelse var, at fuglen er en 3K fugl og derfor fra 2009. Syntes den ser meget ensartet ud i svingfjerene og halen er tydeligt indrammet uden mørke indslag i det hvide. Samtidig er der kun lidt sort på det gule næb.
Jeg har haft billedet en tur omkring fugle og naturs fremragende forum (klik på linket hvis i vil læse indlægget og svar). Her er der også nogen tvivl om fuglens alder. Der er dog en overvægt af brugere, der mener, det er en 2K fugl, og at den derfor kun er 1 år og 3-4 måneder gammel.
En ting er sikkert: det er ikke en fugl fra i år og heller ikke en voksen fugl.
Havørne bliver først kønsmodne i 5 årsalderen, så det her er en fugl, der strejfer omkring og ikke en ynglefugl.

Der var 28 ynglepar af havørn i Danmark i 2009, og arten er stadig i fremgang. Favrskov kommer nok desværre ikke til at lægge jord til en havørnerede pt. Fuglen fortrækker store søer og fjorde med skov omkring. Lading sø er den eneste, der kommer i nærheden, og den er nok for lille.

Lidt om havørne i Favrskov
Havørne er en sjældenhed i kommunen. Som nævnt drejer det sig om strejfende fugle eller fugle på træk. Søbygård sø og Lading sø tiltrækker fra tid til anden yngre, ikke ynglende, fugle. De fouragerer lidt i området og forsvinder så igen.
En søgning på Dofbasen giver blot syv observationer af havørn de sidste 30 år. Det her er altså den ottende. Der er selvfølgelig registreringer, der ikke er på Dofbasen, men det ændrer ikke ved, at det er en sjældenhed i kommunen.
Stort tillykke til Søren med den fine observation, selvom man godt kan blive lidt misundelig!

1 kommentar:

  1. Det er nu konsensus på fugleognatur.dk om en 2K fugl.

    SvarSlet