onsdag den 18. maj 2011

Insektbonanza i Lyngå

En salamandertur med mine drenge ned til Voermølle å ved Lyngå, gav masser af fine insekter. Her kommer en lille serie.


Nældens takvinge larver (Aglais urticae) talrig på brændenælder langs åen. Kan forveksles med larverne fra nældesommerfugl (Araschnia levana). Sidstnævnte larver har tornede hoveder, det har disse ikke. Brun sandspringer (Cicindela hybrida) en meget flot og livlig bille. Findes på tørre sandede områder. Fandt den her på et jorddeponi nordvest for Lyngå by. Fin art som jeg ikke har set før. En søgning på fugleognatur giver kun to fund i Favrskov et i Hadsten i 1938 og et på Favrskov mark i 1944. Den er nok set siden, men lidt pudsigt.


 Rødplettet blåfugl ( Aricia agestis) fundet på et overdrev nordvest for byen. En lille (25mm) fin sommerfugl med markante tegninger. Ligner lidt almindelig blåfugl hun, men de to øvertse sorte pletter på undersiden af undervingen danner er liggende kolon.
 Set enkelte gange i den nordlige del af kommunen ( Frijsbak, Bjerre skov)


 Fireplettet libel (Libellula quadrimaculata). Stor guldsmed som fouragerede på et ovedrev ved Hammelvej. Arten er nok rimelig almindelig i kommunen.


 Stor blødvinge (Cantharis fusca) på tidsler ved søerne ved Hammelvej. Meget talrig.
Er efterfølgende blevet opmærksom på at der her er tale om søster arten Cantharis Pellucida. Der mangler en sort plet på halsen. Begge arter er almindelige i Danmark.


Udover denne svada fandt vi omkring 100 små vandsalamandre, desværre ingen store vandsalamandre, som er de sjældne og optaget på EFs habitatdirektiv bilag 4. Almindelig vandnymfe var også talrig, men desværre ikke så fotogen.

 Naturpatruljen i mælkebøtte mark


1 kommentar:

  1. Så er sjaggerne kommet, endda i stort antal. Hvis man slår op i bøgerne, skulle de fortrinsvis komme enkeltvis eller parvis, men her i haven på Nøragergaard har de slået sig ned, som om de var folketingspolitikere på betalt ophold på Marienborg. Vi havde lige skåret æbler over til rødkælkene, men dem fik de hurtigt ryddet op i.
    Frosten er ellers hård lige nu, og det er umuligt at få en spade i jorden. Ikke desto mindre er muldvarpene aktive som sjældent før. Et eller andet sted under vores pergola må der gemme sig et fitnesscenter for firbenede af en helt speciel kvalitet.
    Endnu engang tak for hjemmesiden - som der nu heldigvis er et link til på lyngaaby.dk
    Nis Boesdal

    SvarSlet