fredag den 20. maj 2011

Rovedderkop i Tinning mose

På en tur i Tinning mose den 19. Maj 2011 lykkedes det mig at fange en rovedderkop med ketcher. Rovedderkoppen er Danmarks største edderkop og hunnens krop kan måle op mod 20 mm. Den er enorm!!
Den fanger små dyr på vandoverfladen hvor den behændigt løber på vandspejlet, men den kan også dykke ned. Den kan holde luftbobler i hårene og bruge det som iltdepoter. Under vand kan den tage fiskelarver og haletudser. Den ses sjældent da den er meget sky og dykker ned ved den mindste forstyrelse.


Dolomedes sp.

Edderkoppen jeg fangede var en hun, det indikere størrelsen, men den kan ikke præcist artsbestemmes, da der i Danmark er to meget lignende arter. Det drejer som om Stor Rovedderkop (Dolomedes Fimbriatus) som er relativ sjælden i Danmark og Dolomedes Plantarius som kun er fundet i Nordsjælland. Korrekt artsbestemmelse kræver en undersøgelse af epigynet (hunnens kønsåbning). Da jeg slap den fri igen forbliver edderkoppen ved Tinning mose en Dolomedes sp. (altså ubestemt).

Dolomedes sp.

Har ved søgninger ikke kunne finde andre observationer af Dolomedes arter i Favrskov. Måske ligger nogen inde med andre fund.
Som en lille ekstra information så kan rovedderkopper bide meget smerteligt, så pas på:-)

Tinning mose Favrskovs måske største naturaktiv?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar